Schapenselectie

Gepubliceerd op 13 augustus 2024 om 20:43

2024 gaat de boeken in als een extreem vruchtbaar jaar. Onze kudde maasduinschapen van acht ooien leverde na een kort en vooral krachtig bezoek van een ram eind vorig jaar twintig lammetjes. Veel drielingen en zelfs een vierling, ongekend want maasduinschapen werpen doorgaans een of twee lammetjes. Ze huppelen alweer een paar maanden rond, het was tijd om een selectie te maken.

Boudewijn Kooijman geldt als 'stamvader' van het ras maasduinschaap. Hij brengt de ram en helpt na het aflammeren met de selectie van de schapen. Overtollige schapen (sowieso alle rammetjes) neemt hij mee terug naar zijn boerderij in Limburg. Ze worden toegevoegd aan de kuddes die heides en bermen begrazen. Sinds vorige week hebben we weer acht ooien, een mix van eerstejaars en ouderejaars. 

Het schapenteam let bij het selecteren op meerdere criteria: hoe makkelijk laat een schaap de vacht los? Is het een goede moeder geweest? Is de bevalling soepel verlopen? Is het gezond zonder mankementen? Wat is het kleurenpatroon?

uiteindelijk zijn drie moeders gebleven met een of twee lammetjes en het nakomertje van vorig jaar. Allen ooien, een mooie mix in senioriteit, gezondheid en kleur. Grazen maar!

Boudewijn Kooijman maakt samen met de herdersgroep een selectie van de acht ooien die mogen blijven op de Zilveren Schaats