Gespot: Broedvogels

Gepubliceerd op 12 september 2024 om 16:18

Nanne Nauta is buurtgenoot, stadsdichter, stamgast van Café Jan Primus en vooral: ervaren vogelaar. Samen met Peter Seevinck loopt hij een jaar lang om de week een rondje over de Zilveren Schaats en legt zijn oor te luister. Wat fluit, nestelt, trekt, jaagt en overwintert aan de overkant?

"Dit jaar zijn we begonnen in kaart te brengen voor welke vogels de Zilveren Schaats een thuis is. Zoals de broedvogels. Daarvoor maken Peter en ik gebruik van de officiële systematiek van SOVON. Die leg ik graag een andere keer uit. De tussenstand staat in de bijlage. Bij sommige soorten staat in kolom H (Broedvogels 2024) een 'x'. Dat zijn de soorten waarvoor we eigenlijk te laat zijn begonnen met tellen en waarvan we dus niet weten hoeveel broedparen er zijn geweest dit voorjaar.
Gedurende zeven bezoeken dit jaar telden we in totaal 24 soorten broedvogels. De winterkoning is de hoofdbewoner met 5 broedparen. Bijzonder om te zien (en vooral te horen): de nachtegaal, de tuinfluiter en de zwartkop. Binnenkort bezoeken we Fort Rhijnauwen om te leren hoe we ook de ijsvogel kunnen laten broeden op de Zilveren Schaats. Daarover binnenkort meer."

Lees hier de verslagen van de zeven tellingen:

Gespot op 03 juni 2024: Koolmees
Gespot op 27 mei 2024: Karekiet
Gespot op 16 mei 2024: Nachtegaal
Gespot op 04 mei 2024: kuifeend
Gespot op 14 apr 2024: beflijster
Gespot op 06 apr 2024: Blonde van Bloeyendael
Gespot op 30 mrt 2024: tjiftjaf

Tussenstand vogeltelling
Excel – 7,6 KB

Een winterkoninkje met nestmateriaal in zijn snavel - Foto: Nanne Nauta